Obsah:
1. Zabezpečenie stravovania zamestnancov v zmysle Zákonníka práce
2. Poskytovanie stravného v zmysle zákona o cestovných náhradách
Rozbehli ste kariéru mzdového účtovníka, no niektoré pojmy vám v praxi jednoducho robia, takpovediac, vrásky na tvári? V článku si rozoberieme základné rozdiely a vysvetlíme pojmy v oblasti stravovania zamestnanca na pracovisku a počas pracovnej cesty.
Na prvý pohľad sa zdá, že ide o rovnaké pojmy vyjadrujúce rovnaké plnenie, avšak predsa je medzi nimi podstatný rozdiel.
Na každé z týchto plnení musí zamestnanec splniť príslušné podmienky, ktoré upravujú rozdielne legislatívy.
Základný rozdiel medzi stravovaním a stravným zamestnanca
Stravovanie je plnenie, ktoré je zamestnávateľ povinný poskytovať pre zamestnancov v súvislosti s výkonom ich závislej činnosti na pravidelnom pracovisku za podmienok a v rozsahu, ktorý ustanovuje Zákonník práce.
Stravné (tzv. „diéta“) je plnenie, ktoré sa považuje za cestovnú náhradu, ktorá sa zamestnancovi vypláca v súvislosti s jeho účasťou na pracovnej ceste podľa pravidiel ustanovených v zákone o cestovných náhradách.
Zamestnancovi patrí stravné za každý kalendárny deň pracovnej cesty a jeho výška je ustanovená v závislosti od času trvania pracovnej cesty v kalendárnom dni, pričom tento čas je rozdelený na tri časové pásma.
Výška stravného pri tuzemských pracovných cestách je ustanovená príslušným opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, jeho úprava je závislá od zvyšovania cien potravín.
1. Zabezpečenie stravovania zamestnancov ...