Stravovanie zamestnancov
Otázka:
Rozpočtová organizácia rieši stravovanie zamestnancov vlastným stravovacím zariadením. Stravu poskytuje v zmysle Zákonníka práce a kolektívnej zmluvy. Len v prípade, že sa nevarí, nakupuje stravné lístky.
Problém je v tom, že keď príde hlavná kuchárka do práce pripraviť raňajky a umývať riady a je na pracovisku 5 hodín (ide o prácu cez víkend), nevarí, má jej a všetkým ostatným, ktorí boli v práci viac ako 4 hodiny, zamestnávateľ poskytnúť stravný lístok, hoci zamestnávateľ má vlastnú kuchyňu?
Pri organizovaní rozpisu práce hlavnej kuchárky v rozsahu 5 hodín mala jej vedúca nariadiť aj varenie stravy pre zamestnancov? Môže sa teda kuchárke, keďže nevarila, a jej vedúcej poskytnúť stravný lístok?
A v tejto súvislosti, ak sa varí a zamestnanec nechce obed, môže sa dožadovať stravného lístka?