Finančné riaditeľstvo SR
30/DZPaU/2023/MU
Usmernenie k účtovaniu účtovných prípadov súvisiacich so zabezpečením stravovania zamestnancov v sústave podvojného účtovníctva
Z dôvodu zabezpečenia jednotného postupu pri uplatňovaní zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a v nadväznosti na zmeny stravného od 1. 10. 2023 odbor daňovej metodiky vydáva usmernenie k účtovaniu účtovných prípadov súvisiacich so zabezpečením stravovania zamestnancov v účtovných jednotkách účtujúcich podľa opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „postupy účtovania“).
Rozsah a podmienky stravovania zamestnancov ustanovuje § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“). Bližšie informácie k tomuto ustanoveniu sú uvedené v Metodickom pokyne k zdaniteľnosti príspevku na stravovanie zamestnanca, k zahrnutiu príspevku na stravovanie zamestnanca do daňových výdavkov zamestnávateľa a k zahrnutiu stravného daňovníka s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov do daňových výdavkov tohto daňovníka č. 24/DZPaU/2023/MP, ktorý je zverejnený na stránke finančnej správy (ďalej len „metodický pokyn“). V prípade aktualizácie metodického pokynu sa toto usmernenie v účtovného hľadiska použije primerane.
Z ustanovení § 152 Zákonníka práce vyplýva, že zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom stravovanie:
- poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
- prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby (ďalej len „zabezpečenie stravovania prostredníctvom stravovacích poukážok“).
Túto povinnosť nemá zamestnávateľ voči zamestnancom, ktorým poskytuje účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie (ďalej len „finančný príspevok na stravovanie“).
Poznámka:
Toto usmernenie sa nezaoberá účtovaním skutočností súvisiacich so zabezpečením stravovania poskytovaním jedla vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa.
Suma príspevku na stravovanie
Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľovi vyplýva povinnosť prispievať na stravovanie zamestnancov minimálne 55 % ceny jedla a najviac 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších prepisov. Táto suma je od 01.10.2023 určená opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 368/2023 Z. z. o sumách stravného (ďalej len „Opatrenie o sumách stravného“) na 7,80 eur pre časové pásmo 5 až 12 hodín. Maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie v zmysle Zákonníka práce je 55 % zo 7,80 eur, tzn. v sume 4,29 eur.
Podľa § 152 ods. 4 Zákonníka práce, ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie zamestnancov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri tuzemskej pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa Opatrenia o sumách stravného. Tzn. zamestnanec má nárok na stravovaciu poukážku v minimálnej hodnote 5,85 eur (75 % zo 7,80 eur). Zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravovaciu poukážku minimálne 55 % z jej hodnoty, tzn. minimálna výška príspevku zamestnávateľa je 3,22 eur a maximálna výška, ktorou prispieva zamestnávateľ je 4,29 eur.
Podľa § 152 ods. 8 Zákonníka práce, ak zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie, finančným príspevkom je suma, ktorou zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce, najmenej však 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky podľa § 152 ods. 4 Zákonníka práce. Ak zamestnávateľ neprispieva na stravovanie iným zamestnancom podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce, suma finančného príspevku na stravovanie je najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky podľa § 152 ods. 4 Zákonníka práce, najviac však 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa Opatrenia o sumách stravného. Tzn. minimálna výška finančného príspevku je 3,22 eur a maximálna výška finančného príspevku je 4,29 eur.
Okrem vyššie uvedenej sumy môže zamestnávateľ poskytovať zamestnancovi príspevok podľa osobitného predpisu. Osobitným predpisom je zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov. Ide o príspevok na stravovanie zo sociálneho fondu (ďalej len „SF“). Tento príspevok nie je limitovaný.
V súlade s § 19 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) výdavky (náklady) vynaložené zamestnávateľom na poskytnutý zdaniteľný príjem podľa § 5 ods. 1 a ods. 3 písm. d) zákona o dani z príjmov, je možné zahrnúť do daňových výdavkov aj vtedy, ak presahujú stanovené limity. Podrobnejšie informácie sú súčasťou metodického pokynu.
1. Účtovanie stravovacích poukážok
Podľa vyššie uvedených informácií, jednou z možností na zabezpečenie stravovania, je zabezpečenie stravovania prostredníctvom stravovacích poukážok. Stravovacie poukážky môžu mať dve formy, a to papierovú (tzv. gastrolístky) a elektronickú formu.
Poznámka:
V súlade s § 152 ods. 4 Zákonníka práce v znení účinnom od 01.01.2023 zamestnávateľ poskytuje stravovaciu poukážku v elektronickej forme; to neplatí, ak použitie stravovacej poukážky v elektronickej forme zamestnancom počas pracovnej zmeny na pracovisku alebo v jeho blízkosti nie je možné.
1.1 Účtovanie stravovacích poukážok v papierovej forme
Stravovacie poukážky v papierovej forme, ktoré zamestnávateľ nakupuje pre svojich zamestnancov predstavujú z účtovného hľadiska ceniny. V zmysle § 25 ods. 1 písm. c) zákona o účtovníctve sa ceniny oceňujú ich menovitou hodnotou. Podľa § 25 ods. 6 písm. c) zákona o účtovníctve sa menovitou hodnotou rozumie cena, ktorá je uvedená na peňažných prostriedkoch, alebo ceninách.
Stravovacie poukážky odovzdané zamestnancovi na vopred určené časové obdobie sa účtujú na ťarchu účtu 335 - Pohľadávky voči zamestnancom a so súvzťažným zápisom v prospech účtu 213 - Ceniny v okamihu odovzdania stravovacích poukážok zamestnancovi.
Reálny nárok na stravovacie poukážky za zúčtovacie obdobie sa účtuje na ťarchu:
- účtu 527.100 - Zákonné sociálne náklady v sume podľa Zákonníka práce,
- účtu 527.200 - Zákonné sociálne náklady v sume príspevku na stravovanie nad rámec Zákonníka práce, ktoré sú daňovým výdavkom zamestnávateľa podľa zákona o dani z príjmov,
- účtu 528 - Ostatné sociálne náklady, ak zamestnávateľ prispieva zamestnancom na stravovanie nad rámec Zákonníka práce a zároveň ide o daňovo neuznaný výdavok podľa ustanovení zákona o dani z príjmov,
- účtu 472 - Záväzky zo sociálneho fondu v sume, akou zamestnávateľ prispieva zo SF
so súvzťažným zápisom v prospech účtu 335 - Pohľadávky voči zamestnancom (v sume skutočného nároku zamestnanca na stravovacie poukážky za zúčtovacie obdobie). V súlade so Zákonníkom práce môže zamestnancovi vznikať nárok na príspevok na stravovanie podľa skutočne odpracovaných dní, ale tiež aj počas dovolenky alebo inej ospravedlnenej neprítomnosti v práci (§ 152 ods. 9 Zákonníka práce).
Prípadná odmena (provízia) dodávateľovi za dodanie stravovacích poukážok sa účtuje v prospech účtu 321 - Dodávatelia a na ťarchu účtu 518 - Ostatné služby.
Zamestnávateľ upravuje práva a povinnosti vo vzťahu k poskytnutiu stravovania vo svojom vnútornom predpise, ktorý obsahuje podmienky poskytnutia stravovacích poukážok a vysporiadanie rozdielu za dni, kedy zamestnancovi nevznikol nárok na stravovacie poukážky. Zamestnávateľ má povinnosť poskytnúť stravovacie poukážky vopred, zvyčajne ich poskytuje vopred na celý kalendárny mesiac. V prípade, ak zamestnávateľ na začiatku mesiaca poskytne vopred stravovacie poukážky zamestnancovi v plnej výške podľa počtu pracovných dní v príslušnom mesiaci, pričom zamestnancovi nevznikne nárok na stravovacie poukážky za určité dni, napr. z dôvodu čerpania dovolenky, je potrebné tento rozdiel vysporiadať. Vysporiadanie tohto rozdielu je tiež predmetom interného predpisu, ktorý nadväzuje na dohodu o zrážke zo mzdy (§ 20 Zákonníka práce) alebo upravuje inú formu vysporiadania rozdielu medzi predpokladaným nárokom a skutočným nárokom na poskytnutie stravovania.
Príklad č. 1
Účtovná jednotka (zamestnávateľ) obstaráva stravovacie poukážky v počte 1 000 ks mesačne. Nominálna hodnota 1 stravovacej poukážky je 5,85 eur, čo predstavuje 5 850 eur.
Zamestnávateľ prispieva zamestnancovi v súlade so Zákonníkom práce minimálne 55 % z 5,85 eur (suma 3,22 eur) a 0,60 eur zo SF. Zvyšok z hodnoty stravovacej poukážky (suma 2,03 eur) si hradí zamestnanec sám ...