Každý podnikateľ (ďalej aj zamestnávateľ), ktorý zamestnáva aspoň jedného zamestnanca v pracovnom pomere, ktorý plní zákonom ustanovené podmienky pre vznik nároku na stravné, je povinný zabezpečiť zamestnancovi stravovanie. Zamestnávateľ má v oblasti stravovania zamestnancov dve základné povinnosti, ktoré preňho vyplývajú z ustanovení ZP:
- zabezpečiť svojim zamestnancom stravovanie a
- prispievať zamestnancom na ich stravovanie.
Podmienky pre vznik nároku na stravovanie
Nárok zamestnanca na poskytnutie stravovania vzniká:
- ak pracuje na základe uzavretej pracovnej zmluvy,
- ak v rámci jednej zmeny vykonáva svoju prácu dlhšie ako 4 hodiny,
- bez ohľadu na to, či pracuje na riadny
- alebo kratší pracovný úväzok,
- bez ohľadu na to, či pracuje na jednu alebo viac zmien.
Zabezpečenie stravovania
Podľa § 152 ods. 1 Zákonníka práce má podnikateľ – zamestnávateľ povinnosť zabezpečiť zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy.
Túto povinnosť zamestnávateľ nemá, ak:
- sú zamestnanci na pracovnej ceste, s výnimkou zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako 4 hodiny,
- ide o zamestnancov pri výkone prác vo verejnom záujme v zahraničí.
Poznámka:
U zamestnanca, ktorý je na pracovnej ...