Pitný režim

Pitný režim znamená konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce a uhrádzajúce vlastnosti (uhrádzajúce nápoje slúžia na uhrádzanie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením). Zamestnávateľ zabezpečuje zamestnancom na pracoviskách dostupnosť a dostatočné množstvo vhodných nápojov.

Zamestnávateľ je v zmysle § 6 ods. 3 písm. b) zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v znení neskorších predpisov povinný zabezpečiť pre svojich zamestnancov pitný režim, ak to vyžaduje ochrana ich života alebo zdravia. Zabezpečovanie pitného režimu je povinný upraviť vnútorným predpisom napr. vo forme smernice.

Táto povinnosť je doplnená ustanovením § 37 ods. 2 písm. f) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, v zmysle ktorého je zamestnávateľ povinný zabezpečiť „...pitný režim pri zvýšenej záťaži teplom alebo chladom“.

Bližšiu právnu úpravu zabezpečenia pitného režimu obsahuje vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 99/2016 Z. z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci (ďalej len „vyhláška“). Vyhláška rozlišuje zabezpečenie pitného režimu pri záťaži teplom a zimou.

V prípade záťaže teplom je zamestnávateľ povinný zabezpečiť pre zamestnancov pitný režim formou pitnej vody. V prípade, ak zamestnanec vykonáva dlhodobú prácu vybraného typu (napr. práca v pokladniciach, riadenie nákladného vozidla alebo práca s motorovou pílou), je zamestnávateľ povinný zabezpečiť aj minerálne nápoje (ktorými sa doplnia tekutiny a minerálne látky stratené potením a dýchaním), a to pri vonkajšej dlhodobej práci počas mimoriadne teplých dní alebo aj vo vnútornom pracovisku, ak sú splnené podmienky dané legislatívou.

Zabezpečiť pitný režim má zamestnávateľ povinnosť zaistiť bezodplatne.

Vnútorným predpisom o zabezpečení pitného režimu zamestnávateľ podrobnejšie upravuje výkon svojich zákonných povinností a upravuje najmä: množstvo a druhy nápojov pre vybrané kategórie zamestnancov, spôsob vydávania nápojov, miesta určené na občerstvenie, osoby zodpovedné za vydávanie nápojov, spôsob odovzdávania zálohovaných obalov a pod.

Vzhľadom na osobitosti každého zamestnávateľa a jedinečné pracovné podmienky je potrebné vnútorný predpis – smernicu zamestnávateľa, vždy pripravovať s ohľadom na osobitosti každého prípadu.

 

Súvisiace predpisy:


 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

 


 

Získajte prístup k celému obsahu, funkciám a službám

Cena (ročný prístup): 265,68 € s DPH

Cena (ročný prístup): 216 € bez DPH

 

gilka_zelena Viac ako 17 000 aktuálnych dokumentov

gilka_zelena Viac ako 100 aktuálnych videoškolení

gilka_zelena Tím odborníkov na telefóne a online chate

gilka_zelena Online / Video rozhovory s odborníkmi

gilka_zelena Mesačný prehľad priamo do e-mailu

 

Zobraziť kompletný prehľad služieb a funkcií

 

newsletter-icon

Chcete mať pravidelné informácie o novinkách a aktuálnej ponuke?

Prihláste sa na odber noviniek e-mailom.

 

Prílohy

Pitný režim 

 / 25 kB

Súvisiace príklady z praxe

AUTOR

JUDr. Dagmar Pagáčová

Na popise autora pracujeme. Ďakujeme za vašu trpezlivosť.

Dátum publikácie

24.06.2022

Dátum aktualizácie

16.01.2023

Právne oblasti

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.